Cart

Your Cart is Empty

Back To Shop

Osmokot 18 meseci

100,00 ден

Хранливиот медиум во аквариумот се формира со поставување на октагон на самото дно, слој од 2 см хранлив медиум над него и слој од 4 см кварцен песок со гранулација од 2-3 мм (како ориз). Вака формираната подлога е исполнета со вода само за да покрие неколку см и се остава неколку часа за тресет да ја апсорбира водата за да не плови кога аквариумот ќе се наполни до врвот. Кога аквариумот ќе се наполни до врвот, водата ќе биде матна, па целата таа матна вода се исфрла и подлогата останува само неколку мм покриена со вода. Сега растенијата се засадени во подлогата. Високите растенија во позадина можат да бидат засадени со комплетен сад. Растенијата ќе навлезат во камена волна во садот и ќе ги пуштат вените во подлогата. Растенијата од средниот и преден план се вадат од садот и се садат со пинцети во основата.

Кога растенијата ќе бидат засадени во формираната подлога, потребно е околу еден месец додека супстратот не се стабилизира хемиски и биолошки и аквариумот не циклуси, па затоа не треба да се воведува риба за тоа време. Промена на вода 30% на секои 3 дена. Ако треба веднаш да ја набавите рибата, менувајте 50% од водата дневно.

За да се спречи појавата на алги на почетокот, во првите денови на растенијата не им треба целосен интензитет на светлина сè додека не се аклиматизираат. По 4-5 дена, кога растенијата почнуваат да фрлаат нови лисја, постепено зголемувајте ја светлината. Овој ефект можете да го постигнете веднаш со целосна светлина со првично вметнување леќа (Lemna minor) за да покриете 80% од површината на водата и на крајот да ја отстраните така што повеќе светлина да стигне до растенијата. Леќата ќе биде корисна и во првите денови за прочистување на супстанциите во вода кои се формираат со созревањето на хранливиот медиум.

Количината на подлогата што ви треба се пресметува со формулата: (должина на дното (см) x ширина на дното (см)) / 500 = количина на подлогата (Л). Пакувањето на подлогата е 2L. Количината на октагон оди во пар со подлогата. Исто така, трошите пакет октагони на секое основно пакување.