Cart

Your Cart is Empty

Back To Shop

SeaChem Flourish Excel ™ 100 ml

400,00 ден

SeaChem Flourish Excel ™ е извор на био-органски јаглерод. На сите растенија им треба извор на јаглерод. Тие нормално го добиваат од СО2 (јаглерод диоксид), но исто така можат да го добијат од разни едноставни органски соединенија. Можно е истовремено да се користи CO2 од цилиндар за гас и Flourish Excel. Тоа е затоа што процесите што вршат фотосинтетски соединенија и нивното формирање можат да се појават истовремено. Така, употребата на Flourish Excel самостојно или во комбинација со шише СО2 може да биде корисна. Комбинацијата е практично идеална во случаи кога употребата на храна со CO2 од шише може да доведе до ниски вредности на pH. Ексел исто така содржи супстанции што ја намалуваат содржината на железо и овозможуваат задржување на јони на железо Fe + 2, кои полесно се апсорбираат од растенијата,

Зошто оваа подготовка е различна?

Причината зошто на растенијата им е потребен СО2 е да формираат подолги синџири на јаглеродни соединенија, исто така наречени фотосинтетски интермедијари. Овие соединенија содржат супстанции како што се рибулоза 1,5-бисфосфат и 2-карбокси-3-кето-3-арабинитол 1,5 бисфосфат. Иако нивните имиња се сложени, всушност нивната структура е прилично едноставна (5 јаглеродни ланци). Цветај Excel не ги содржи овие специфични супстанции, но содржи една што е прилично блиска до нив. Користејќи Flourish Excel, ја прескокнувате потребата за СО2 и им обезбедувате на растенијата веќе завршени структурно слични соединенија. Ова е структурна сличност со која Flourish Excel може да се користи во процесот на формирање на јаглероден ланец во фотосинтезата.

Начин на употреба

За почетна употреба или за поголема промена на водата (над 40%), користете 1 капаче (5 ml) за секои 40 литри вода. Потоа користете 1 капаче на секои 200 литри вода дневно или секој втор ден. Дозата може да биде малку зголемена за растенијата што растат брзо во аквариумот. Доколку се потребни помали дози, имајте на ум дека секоја поделба на капачето е 1 ml.