Cart

Your Cart is Empty

Back To Shop

Tropica Plant Growth Specialised Fertiliser 500 ML refus

700,00 ден

Опис
Специјализирано ѓубриво за раст на растенијата Тропика е нова генерација на светски познатиот производител на ѓубрива Тропика, која одгледува украсни растенија.

Хранењето е дизајнирано врз основа на долгогодишно искуство и знаење стекнато преку искуство во размножување на растенијата. Ги содржи сите есенцијални хранливи состојки, вклучувајќи азот (NO3) и фосфор (PO4) за одржување на здрав и убав раст на аквариумските растенија. Безбеден е за сите организми на аквариум.

Карактеристики:

Содржи азот (NO3) и фосфор (PO4).
Специјализираното ѓубриво содржи хранливи материи кои растенијата ги консумираат брзо и со трајна употреба спречувате забавување на растот на растенијата и проблеми со алгите.
Бидејќи содржи азот и фосфор, добиточната храна е идеална за густо убиени аквариуми со мал број риби или дури и без нив, каде што растенијата можат да останат без азот и фосфор што инаку би ги добивале од риба (нејадена храна, измет).
Храната е дизајнирана да ги снабдува растенијата со доволни количини на азот и фосфор во правилни пропорции, што обезбедува најефикасна апсорпција на хранливите материи низ лисјата и овозможува буен раст на сите видови аквариумски растенија.
Поради посебната хомогена структура на напојувањето, таа е погодна за автоматизирани системи со додавање на храна преку различни видови дозирни пумпи.

Апликација:

Специјализирано ѓубриво се препорачува да додадете 5 ml на 50 l вода неделно или во согласност со потребите на секој аквариум. Оваа доза најдобро се дели на 3-4 порции (на пр. 1 ml секој втор ден).
Специјализираното ѓубриво содржи, покрај елементи во трагови и макро елементи. Хранењето е особено погодно за употреба во ситуации кога растенијата покажуваат знаци на недостаток на хранливи материи, но во неизбалансирани аквариуми каде што веќе има проблем со алгите, поради додавање на макроелементи, го стимулира растот на алгите.
Специјализирано ѓубриво содржи азот и фосфор. Се препорачува да се промени дозата на хранење во согласност со потребите на секој аквариум. Ако растот на алгите се зголеми, веднаш намалете ја дозата за 50% и зголемете ја промената на водата за 50%.
Редовната употреба и правилното дозирање на специјализирано ѓубриво за ѓубриво ќе ги вратат бујните зелени лисја на растенијата, но ова не е лек за растенија каде што веќе има мртви лисја, овие лисја треба веднаш да се отстранат од аквариумот.
За квалитетно одржување, се препорачува редовно да се менува водата во аквариумот – најмалку 25% вода за 7-14 дена, бидејќи ја намалува количината на хранливи материи и ги отстранува порите на алгите, органските остатоци и другите супстанции што се акумулираат во аквариумот.