Cart

Your Cart is Empty

Back To Shop

Seachem Reef Calcium 250 ml

550,00 ден

Reef Calcium™ е концентриран (50.000 mg/L) биодостапен полиглуконат комплексен калциум наменет за одржување на калциумот во аквариумот на гребенот без промена на pH вредноста. Дополнително, полиглуконатот не содржи азот или фосфор, така што е биолошки невозможно тој да доведе до раст на алги во правилно одржуван гребен систем.

Комплексирањето со полиглуконат дава неколку придобивки: ја зголемува биорасположивоста на калциумот, обезбедува богат извор на метаболичка енергија за да помогне во одржувањето на максималниот раст на коралите и го спречува таложењето на калциумот/исцрпувањето на алкалноста.
Reef Calcium™ користи синџир на органски калциум наместо јонски калциум. Кога коралот апсорбира молекула во своето ткиво, користи иста количина на енергија без оглед на молекуларната големина. Сепак, наелектризираните молекули бараат повеќе енергија. Кога ненаполнетата молекула на Reef Calcium™ се апсорбира, коралите добиваат повеќе атоми на калциум, како и лесно метаболизиран јаглехидрат со помалку потрошена енергија отколку што ја користи за јонско навлегување на калциум. Затоа, при пониски нивоа на калциум, коралите сè уште можат да внесат исто толку калциум преку нашите органски синџири како што би примиле на многу повисоки нивоа на јонски калциум.

Reef Calcium™ може да се користи сам за одржување на калциум, но ќе обезбеди зголемени нивоа на раст на коралите кога се користи заедно со јонски додаток на калциум (Reef Complete®, Reef Advantage Calcium™). Reef Calcium™ е наменет за одржување на нивото на калциум; ако калциумот сериозно се исцрпи, треба или да ја смените водата или да користите јонски додаток на калциум за да го вратите исцрпеното ниво на калциум