Cart

Your Cart is Empty

Back To Shop
Купи!

Seachem reff buffer

Original price was: 900,00 ден.Current price is: 799,00 ден.

Купи!

Преглед
Кога се користи како што е наведено, Reef Buffer ™ ќе ја подигне pH вредноста на вашиот гребен систем на 8,3 без страв од случајно надминување на pH на опасно ниво. Додека конкурентските производи едноставно користат натриум бикарбонат, Reef Buffer ™ се прави со мешавина на соли од карбонат и бикарбонат. Оваа мешавина на соли резултира во Reef Buffer ™ дава pK од околу 8,6 во солена вода.

PK на пуфер-агенсот е еквивалентно на pH околу која тој пуфер најсилно се баферира. Затоа, би се претпоставило дека pK на тампон за солена вода треба да биде 8,3; сепак, мноштвото органски киселини произведени од жителите на гребен систем ја принудува pH-то надолу до многу поголем степен отколку во не-гребен, морски систем. Тампон со pK од 8,3 на крај ќе донесе pH повеќе во опсег од 8,0-8,2. Високиот pK (8.6) на гребенскиот тампон овозможува поголема стабилност на рН во системот на гребен каде што биолошката површина е значително поголема отколку во системот само за риби. Конкурентните производи не се дизајнирани специјално за околината на гребенот, па затоа нивниот pK е пренизок (во повеќето случаи, pK 8,3). На овој pK, соодветната pH вредност никогаш не може да се постигне во солената вода.

Reef Buffer ™ исто така ќе ја зголеми карлканатската алкалност; сепак, кога рН не е проблем, Reef Builder ™ или Reef Carbonate ™ треба да биде вашиот прв избор за додаток на карбанатска алкалност.

Проверете ја pH и алкалноста пред употреба (користете MultiTest ™ Marine pH & Alkalinity за да ги тестирате ph нивоата на алкалност). Користете 5 g (1 ниво на лажичка) за секои 150 L (40 литри) за да ја зголемите pH вредноста за околу 0,1 pH единици (ова исто така ќе ја зголеми алкалноста за околу 0,5 meq / L) За прецизно дозирање, користете ја скалата за дигитални лажички Seachem. Растворете во најмалку 250 ml (една чаша) слатка вода, а потоа додадете во резервоарот. PH на природната морска вода е 8,25–8,30. Во добро утврдено гребен систем, прилагодувањето на рН може да биде потребно двонеделно до полунеделно. Барањата за дозирање ќе се разликуваат, но не надминувајте ја препорачаната доза без да ја проверите pH и алкалноста (алкалноста не треба да надминува 6 meq / L).

Ако е постигната алкалност од 6 meq / L и не е постигната pH вредност од најмалку 8,20 или се сретне значителна облачност што не се расчистува во рок од 15 минути, тогаш системот не е јонски балансиран. За да се врати јонскиот баланс, извршете промена на водата или прилагодете ги нивото на магнезиум и калциум на приближно 3: 1 Mg: Ca.

НЕ предозирајте: Вишокот на алкалност може да го подобри губењето на калциум, магнезиум и стронциум. Не мешајте директно со додаток на калциум, магнезиум или стронциум. Најдобро ако адитиви на калциум и карбонат се додаваат на алтернативни денови или со растојание од најмалку 30 минути.